22 Kasım 2009 Pazar

Switch Project 2009






15 - 22 Kasım tarihleri arasında İrlanda’nın Tipperary şehrinde Açıkhava mekanlarında gerçekleşen projede 10 sanatçının eğlenceli ve mizahi yönü olan sessiz video çalışmaları gösteriliyor.
Projeye Şinasi Güneş “Anadolu” başlıklı video art çalışması ile iştirak ediyor. Bu çalışmada “örtünme” “örtme” eylemi kişiselleştirmeden çıkarılmakta. Geçmişin kültürel katmanları Anadolu çeşitliliği kadar zengin değildir. Görünen örtünme modellemeleri, sadece bir jesti imler. Oysa ardındaki farklı sosyal roller bu çalışmayı “feminen” noktada sorgular. Anadolu ile ortaya çıkarılan video art, kendi kültürümüz açısından bir zenginlik gibi görünse de göndermeleri olan bir “tabu”yu, bir “mahremi” de beraberinde getirir.
Sosyal performansta ortaya çıkan kadınsal rol, belirli karelerde ortaya konan; “çalışan kadın”, “evdeki kadın”, “kocası yanındaki kadın” yöresel örtünme piskolojisini de ortaya çıkarır. Söz konusu tavır, beraberinde sosyal düğümlenmeyi değil bir kültür nesnesi haline getirilmiş “kadın”ı özgürleştirmeyi de sorgular niteliktedir..
Anadolu güncel olduğu kadar, pre/post argümanlarla geleneğin çeşitliliği üstüne görsel bir şölendir.

Sergiye Katılan Sanatçılar:
Martin Boyle, Ireland, CC Elian, USA, Chris Finnegan, Ireland, Şinasi Güneş, Turkey, Harold Harska, Germany, Santtu Koivu, Finland, Robert Ladislas Derr, USA, Kevin Minogue, Ireland, Hugh Watt, Scotland, Michael Wurstbauer, Scotland

Bu A6 ebatta bir kitap olacak, önszöz, sanatçının sergisiyle ilgili detaylar ve şehir planı da bu kitapta yer alıyor.

switch.information@gmail.com
http://www.s-w-i-t-c-h.org/
http://www.sprudelkasten.com/s-w-i-t-c-h/2009/pages/publication.html

Hiç yorum yok: