27 Kasım 2008 Perşembe

“FlashFlood” International Video Art festival, Tucson, USA / “FlashFlood” Uluslararası Video Art festivali, Tucson, ABD, 2007

“FlashFlood” Uluslararası Video Art festivali
“FlashFlood” Uluslararası Video Art festivali Amerika’nın Tucson, Arizona eyaletinde 4 Ağustos’da yapıldı. Festivalin organizasyon ve küratörlüğünü Brookhart Jonquil gerçekleştirdi. Festivale Türkiye’den Şinasi Güneş “Köprünün Ortası” isimli video art çalışması ile katıldı. Festivalde 46 film gösterildi.
Bu çalışma (Köprünün Ortası) Avrupa yakası ile Anadolu yakasını birleştiren Boğaziçi köprüsünün ortasından atlayan bir figürü içermekte.Köprünün ortası birçok kez insanların intihar eylemini gerçekleştirdikleri veyahut gösteri amaçlı kullandıkları zaman zamanda ideolojik eylemlerini oluşturdukları etkili bir nokta.Görsel ve düşünsel açıdan konumu itibariyle mekansal kapsamı ile oldukça vurucu.
Avrupa yakası hareketliliği, eğlence ve kültür hayatını betimlerken, anadolu yakası ise daha durağan, güvenli, yalın bir hayatı sembolize etmekte.Boğaziçi köprüsü iki farklı kültürün, doğu ile batının birleştiren bir ara bağlaç. Türk kültürel hayatının sorgulanması bir anlamda bu ülkede yaşayan herhengi bir bireyin sorgulanması söz konusu olan.
Çalışmada sol üst köşede mizahi yönü ile intihar provası yapan bir birey görüntülenmekte.
Vede köprünün ortasında intihar eylemini gerçekleştiren bir birey..
Burada trajik olanla gülünç olan bir arada kullanılmakta. Bu ironik kullanım gerçek ile gerçekdışılık arasında yolculuk yapmamıza neden olmakta.
http://flashflood.museumpdr.org/artists.html
info@museumpdr.orghttp://museumpdr.org/
The Museum for Polydimensional Research1340 N. 1st Ave.Tucson, AZ 85719USA

Hiç yorum yok: